Tajuk kali
ini berkisar juadah pilihan saya di dalam UTM. Oleh kerana Johor boleh
dikatakan negeri yang jarang saya kunjungi dan saya tidak kenal tradisinya,
saya hanya memilih secara rambang makanan yang saya boleh dapati di sini tapi
bukan di negeri saya. Walaupun saya merindui juadah kebiasaan saya yang tidak
pernah saya jumpa di negeri ini, saya tetap berpuas hati dengan beberapa juadah
di Johor. Disini, makanan kegemaran saya ialah nasi putih daging merah. Juadah
ini boleh didapati di UTM malah hanya di Johor sahaja kerana di negeri lain
cara penyajian kuah dagingnya seperti sambal ayam masak merah. Dan restoran
paling terbaik dalam menyediakan juadah ini di UTM ialah Pak Lah Café. Harganya
sedikit mahal, tetapi memadai dengan apa yang dihidangkan. Juadah sampingan
kebiasaan ialah sambal belacan, timun dan sup. Tahap kepedasannya bole tahan
juga lebih-lebih lagi jika dimakan dengan sambal belacan. Selalunya nasi putih
daging merah ini diorder oleh mereka yang suka makan pedas. Nasi putih itu
boleh ditukar dengan nasi goreng, tetapi jarang kerana selalunya nasi goreng
yang dihidang bersama kurang sedap. Pada pendapat saya, dibandingkan daging
sambal, masak merah daging ini lebih sedap rasanya. Kombinasi masin manis yang
stabil, dan campuran sayuran seperti lobak, kobis bunga dan kacang pancang menjadikan rasanya tidak membosankan dan
lebih variasi. Apabila juadah ini dipesan, tidak perlu lagi ditambah lauk pauk
yang lain, sesuai dengan jiwa pelajar yang suka berjimat. Nutrient daripada
hidangan ini boleh dikatakan lengkap kerana ada sayur berfibre, protein didalam
daging dan karbohidrat dari nasi putih. Harganya juga berpatutan iaitu
lingkungan RM4 hingga RM5. Lagi sedap jika dimakan semasa sedang lepak bersama
kawan-kawan diwaktu malam disampingkan dengan jus buah- buahan pilihan.
Wednesday, December 24, 2014
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment